top of page
  • Writer's picturePetya Plachkova

Рецепта "Сладко или Солено" еп. 15

Много спонтанно взето решение за приготвянето на тази рецепта за Яйца "Бенедикт". Вкъщи си имах гости и ми трябваше нещо бързо, лесно и вкусно за приготвяне с продукти, които вече имах в хладилника. Започнах да се ровичкам из кулинарните сайтове и след преглеждането на многобройни рецепти с яйца се реших да пргиготвя такива по бенедиктински.






Яйцата "Бенедикт" са много популярни и се приготвят най-често за брънч (или както аз обичам да казвам закуско-обяд).

Рецептата за този брънч датира от 19век и има страшно много вариации. Ще ги откриете със спанак, с домат, със сос "Беарнез", но с тези добавки се сменя и името на ястието.







Ето как да си приготвите автентични Яйца "Бенедикт"!








Нужни продукти за 4 порции:

7 яйца

вода

2с.л ябълков оцет

4 питки

4 филийки бекон

30гр. масло

сокът на един лимон

сол на вкус

1 стрък зелен лук














Начин на приготвяне:

1. В тенджерка се затопля вода, почти до завиране, и се добавя ябълковият оцет. 4 от яйцата се чупят в купичка и внимателно се пускат в леко врящата вода. Съдът се похлупва за 2-3 минути, после готовите яйца се изваждат и се отцеждат от водата.

2. Разполовените питки се пърлят в оребрен тиган или скара с незалепващо покритие.

3. Холандският сос се приготвя, като жълтъците от останалите 3 яйца и лимоновият сок се разбиват до сгъстяване. На тънка струйка се прибавя разстопеното маслото, като сосът продължава да се бие. Добавят се солта и по желание щипка червен пипер. Сосът се съхранява топъл.

4. В чинията за поднасяне се поставят препечена питка,  върху нея се слага по една леко препечена филийка бекон, а върху всяко парче бекон – по едно забулено яйце.

5. Всичко се полива обилно с холандски сос и се наръсва със скълцан зелен лук.


 





17 views0 comments
bottom of page