top of page
  • Writer's picturePetya Plachkova

Рецепта "Сладко или Солено" еп.9

Ястието, което избрах да приготвим в епизод 9 беше Руло "Стефани". То е международно и присъства на трапезата в почти всяка държава, но с леки промени и с по-различно наименование. Историята му тръгва от древността, като рецептата се споменава за първи път в римската кулинарна книга "Апиций" през 5 век.





Ето какво ще ви е нужно, за да го приготвите и вие:

1 кг кайма смес

4 яйца

1/2 глава кромид лук

3 моркова

2-3 кисели краставички

100 г кашкавал за поръсване

олио за намазване

5-6 с.л. галета

5-6 стръка магданоз

сол на вкус






Начин на приготвяне:

1. Сваряваме 3 от яйцата. В друга тенджера с подсолена вряща вода поставяме морковите. Поръсваме с 1 щипка захар и варим на тих огън в продължение на 10 мин


2. Омесваме каймата с останалото 1 сурово яйце и нарязан на ситно кромид лук. Поръсваме със сол, чубрица и черен пипер. Добавяме ситно нарязан магданоз и галета.








3. Разстиламе каймата с мокри ръце върху навлаженен лист хартия за печене. Оформяме в правоъгълна форма и по дължина подреждаме нарязаните на половинки яйца, ивичките моркови и кисели краставички.


4. Запечатваме рулото от двете страни и го завиваме по дължина, като започваме там, където е плънката. Поставяме го със затворения край надолу в намаслена с олио тава.


5. Поръсваме с галета. Загряваме олио и поливаме рулото. Наливаме вода в тавата. Печем 30 - 45 мин. във фурна, загрята на 180 градуса. Поръсваме рулото с настърган кашкавал и печем до зачервяване. След изпичане, оставяме рулото да почине на 10 мин., след което го нарязваме на филийки.

4 views0 comments
bottom of page